Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1016]

Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca lekko solone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Solone dodatki podkreślają delikatnie orzechowy smak ciastek. W pierwszy dzień po upieczeniu są mięciutkie, ale kolejnego stają się odrobinkę kruche.

Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca lekko solone

Składniki:

Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca lekko solone

8 sztuk:

Dodatkowo:

  • solą pestek dyni oraz solonych pistacji (waga bez łupinek i w sumie, w dowolnych proporcjach)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca lekko solone

Masa:

Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca lekko solone
Pestek dyni nie trzeba siekać, mogą być w całości.

Wszystkie składniki (bez pestek dyni oraz pistacji) należy umieścić w misce i połączyć dłonią na jednolitą masę.

Na końcu dodać pestki z posiekanymi pistacjami i całość ponownie dokładnie wymieszać.

Formowanie:

Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca lekko solone
Pomiędzy ciastkami powinien być zachowany odstęp.

Z powstałego ciasta należy uformować kuleczki wielkością przypominające większy orzech włoski.

Wszystkie kulki ze sporymi odstępami ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, i każdą z nich odrobinę spłaszczyć za pomocą widelca.

Pieczenie:

Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca lekko solone
Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.

Blachę z ciastkami umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.