SUPERPRZEPIS

Ciasteczka żytnie

  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ciasteczka żytnie Więcej zdjęć (10)

Pyszne, kruche i szybkie w przygotowaniu ciasteczka żytnie. Gdyby nie czas na chłodzenie to byłby wręcz ekspresowe. Genialny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasteczka żytnie

 

 

  • Do przełożenie:
  • marmolada

Sposób przygotowania:

Ciasteczka żytnie
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy masło lub margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz żółtka. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które dajemy na 2-3 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka. W połowie mniejszą foremką robimy dziurkę.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 st przez 10-12 minut. Upieczone i ostudzone przekładamy podgrzaną marmoladą.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka żytnie
Mąkę, cukier puder i sól przesiewamy po czym dodajemy pozostałe składniki ciasta
Ciasteczka żytnie
Szybko zarabiamy gładki i jednolite ciasto
Ciasteczka żytnie
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.
Ciasteczka żytnie
Z ciasta wykrawamy ciasteczka. W połowie robimy dziurki
Ciasteczka żytnie
Ciasteczka pieczemy w temp. 160 st przez około 10 minut.
Ciasteczka żytnie
Na ciasteczko bez dziurki dajemy porcję marmolady
Ciasteczka żytnie
Na marmoladę nakładamy ciasteczko z dziurką i lekko dociskamy.
Ciasteczka żytnie
Pyszne kruche żytnie ciasteczka
Ciasteczka żytnie
Ciasteczka idealne do kawy lub herbaty