BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1227]

Ciasteczkowy torcik z musem porzeczkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczny , szybki i łatwy torcik z ciasteczek. Połączenie musu z czerwonych porzeczek i ubitej śmietany daje niepowtarzalny smak torcikowi.

Ciasteczkowy torcik z musem porzeczkowym

Składniki:

Ciasteczkowy torcik z musem porzeczkowym

 

  • ciastka maślane z dziurką (w zależności jaki duży torcik robimy),
  • wafle tortowe okrągłe 5 szt,
  • porzeczka czerwona 2 szklanki,
  • śmietana 30 % 600 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • śmietan fix 2 op,
  • serek waniliowy 200 g,
  • żelatyna 3 łyżeczki rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody,
  • do dekoracji;
  • owoce według uznania

 

  • Śmietanę możemy połączyć z innymi owocami lub serkiem mascarpone.

Sposób przygotowania:

Ciasteczkowy torcik z musem porzeczkowym
Wafel tortowy okrągły daje na spód torcika. Kładę wafel na tacy, dookoła wafla nakładam maślane ciasteczka z dziurką, lekko wysuwając je ponad wafel. Całość obficie smaruje kremem.

Na krem układam kolejny mniejszy wafel od poprzedniego,który wcześniej obcięłam, na nim znowu układam ciasteczka i rozsmarowuje krem i znowu kolejna warstwa mniejszego wafla od poprzedniego i mniejszej porcji ciasteczek. Torcik ma mieć kształt piramidy.

Całość smaruje kremem i dekoruje owocami. Ozdabiam listkami mięty oraz małymi cukrowymi motylkami.

Krem śmietankowy z musem porzeczkowym;

Porzeczki czerwone obieram, oczyszczam następnie miksuje blenderem razem z cukrem. Dodaje serek waniliowy, mieszam. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i łącze z musem.

Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodaje śmietan fix.

Ubitą śmietanę delikatnie łącze z musem porzeczkowym.