Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciastka amoniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka amoniaczki to coś, co z dzieciństwa bardzo mile wspominam. Zawsze wykradałam te najmniejsze ;)

Ciastka amoniaczki

Składniki:

Ciastka amoniaczki

Składniki:

  • 5 szklanek mąki + do podsypania
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżeczki amoniaku
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • cukier do posypania, najlepiej gruby

Sposób przygotowania:

Ciastka amoniaczki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wysypać na stolnicę. Najlepiej nożem posiekać margarynę/masło. Zagnieść i wyrobić ciasto. Schłodzić minimum godzinę w lodówce.

Schłodzone ciasto dzielić partiami, rozwałkować na grubość ok. 0,3 mm i wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka posmarować białkiem, które zostało od żółtek, posypać grubym cukrem.

Wstawiać do nagrzanego piekarnika do 50 stopni, piec przez ok. 15 minut.

Tagi:

ciasteczka