kurka79

kurka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Ciastka dla łasuchów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwe do zrobienia , typowo maślane, bez konserwantów i bez glutenu. Dzieci je uwielbiają a i dorośli chętnie po nie sięgają.

Ciastka dla łasuchów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciastka dla łasuchów

 

  • 3 szkl kleiku ryżowego
  • 1 szkl kleiku kukurydzianego
  • 1 kostka (200g) masła extra
  • 3/4szkl cukru
  • 3 jajka

 

Sposób przygotowania:

Ciastka dla łasuchów
Do miski wsypujemy oba kleiki. Dodajemy kolejno jajka, cukier i miękkie masło. Zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy placek o grubości ok.0.5cm i foremkami wycinamy ciasteczka. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20min.
Ciastka dla łasuchów
Etap 1Kolejno dodajemy sskładniki i zagniatamy ciasto.
Ciastka dla łasuchów
Etap 2Rozwałokowujemy placek i wycinamy ciasteczka.
Ciastka dla łasuchów
Etap 3Układamy na blachę i pieczemy e wiekarniku.