iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciastka francuskie na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli ktoś posiada cieniutkie rureczki metalowe do zawijania nim ciasta to z ciasta francuskiego może przygotować takie pyszne ciasteczka.

Ciastka francuskie na szybko

Składniki:

Ciastka francuskie na szybko

 

  • opakowanie ciasta francuskiego

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie na szybko

ETAP 1:

Ciastka francuskie na szybko
Ciasto pociąc na porcje i ułożyć foremki.

Małe i cienkie rurki metalowe nasmarować tłuszczem, ciasto francuskie rozwinąć i na długość foremek pociąć paski z ciasta, następnie zawinąć ciasto na rurkę z małym naddatkiem i odciąć na podstawie pierwszej porcji pociąć resztę ciasta i ułożyć na nim rurki, zawinąć i docisnąć lekko miejsce łączenia ciasta.

ETAP 2:

Ciastka francuskie na szybko
Ciastka delikatnie skleić w miejscach łączenia.

Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce miejscem sklejenia do dołu po wierzchu posmarować jajkiem i posypać cukrem, blaszkę z ciastkami wstawić na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 220st i piec około 10 minut do momentu zrumienienia po upieczeniu i lekkim przestudzeniu delikatnie wysunąć z ciasta metalowe rurki.

ETAP 3:

Ciastka francuskie na szybko
Kremem napełnić upieczone rurki z ciasta.

Czekoladę rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą i przestudzić, śmietanę ubić i pod koniec ubijania dodać do niej przestudzoną, ale płynną czekoladę.

Krem przełożyć do worka cukierniczego, odciąć koniec i delikatnie napełnić nim ciastka.

Odstawić do lodówki, aby krem zastygł.