Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciastka z masła z orzechów laskowych z czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka są przepyszne, chrupiące i posiadają cudowny zapach orzechów laskowych. Kawałeczki czekolady świetnie komponują się z ich orzechowym posmakiem, co sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce.

Ciastka z masła z orzechów laskowych z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka z masła z orzechów laskowych z czekoladą

Około 19 sztuk:

Sposób przygotowania:

Ciastka z masła z orzechów laskowych z czekoladą

Czekolada:

Ciastka z masła z orzechów laskowych z czekoladą
Można użyć dowolnej czekolady. Ja wykorzystałam deserową.

Czekoladę należy drobno posiekać.

Masa:

Ciastka z masła z orzechów laskowych z czekoladą
Masa na ciastka powinna być dokładnie połączona.

Masło lub margarynę z cukrem należy utrzeć na puszystą masę i połączyć z masłem orzechowym, mąką oraz sodą.

(Po każdorazowym dodaniu składnika całość przemieszać - na początku mikserem, a później już za pomocą dłoni.)

Formowanie i pieczenie:

Ciastka z masła z orzechów laskowych z czekoladą
Ciastka początkowo mogą wydawać się zbyt miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.

Z masy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą z nich delikatnie spłaszczyć i zachowując niewielkie odstępy umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 14 minut w temperaturze 180 stopni.
(Gotowe ciastka będą miękkie, ale później nabiorą odpowiedniej konsystencji.)