Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Ciasto 3 BIT bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto 3 BIT bez pieczenia- ciasto idealne do kawy. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza.

Ciasto 3 BIT bez pieczenia

Składniki:

Ciasto 3 BIT bez pieczenia

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200g masła.
  • 2 łyżki cukru pudru,

Masa śmietanowa

Dodatkowo

  • 45 sztuk herbatników,
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Ciasto 3 BIT bez pieczenia
1. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję około 2 minut. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram.

2. Na blaszce układam herbatniki 3szt x 5szt. Na herbatnikach rozsmarowuję masę krówkową. Przykrywam kolejną warstwą herbatników. Wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie budyniowej układam herbatniki.

3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.

4. Na wierzch ciasta ścieram na tarce gorzką czekoladę. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.

Tagi:

ciasto deser