Ciasto budyniowo-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, margarynę utrzeć ze szklanką cukru i z żółtkami na puszystą masę. Wciąż ucierając

Ciasto budyniowo-jabłkowe

Składniki:

Ciasto budyniowo-jabłkowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowo-jabłkowe
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, margarynę utrzeć ze szklanką cukru i z żółtkami na puszystą masę. Wciąż ucierając, powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Budynie ugotować dodając resztę cukru. ¾ ciasta wyłożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 25x36 cm posypanej bułką tartą. Na cieście rozłożyć kolejno: warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. Piec przez niecałą godzinę w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.