IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Ciasto buraczkowo-marchewkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, mokre ciasto warzywne. Wbrew pozorom nie różowe :)

Ciasto buraczkowo-marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto buraczkowo-marchewkowe

 

  • 8 jajek
  • 500g cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki oleju
  • 2 szklanki startych buraczków
  • 2 szklanki startej marchwi
  • szklanka rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier puder do obsypania

 

  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto buraczkowo-marchewkowe
Białka oddzielamy od żółtek. Buraczki i marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy starte warzywa, wrzucamy rodzynki, mieszamy do powstania jednolitej masy. Do białek dodajemy ze szczyptę soli i ubijamy pianę, którą dodajemy do ciasta.Przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką okrągłej formy. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180'C. Po wystygnięciu osypujemy cukrem pudrem.
Ciasto buraczkowo-marchewkowe
Do masy z utartych żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Ciasto buraczkowo-marchewkowe
Dodajemy starte na tarce buraczki i marchewkę
Ciasto buraczkowo-marchewkowe
po dodaniu warzyw ciasto nabiera ciekawych kolorów
Ciasto buraczkowo-marchewkowe
Do ciasta dodajemy ubitą z białek pianę