misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z aromatycznymi jabłkami i borówkami. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na piknik, lub rodzinną wycieczkę. Znika w oka mgnieniu.

Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami Więcej zdjęć (18)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami

 

 

 

  • Na wierzch ciasta:
  • 400 g twardych jabłek
  • 1/4 szkl wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400 g borówek czernic ( waga po przebraniu )
  • 2-3 łyżki cukru

 

 

  • Lukier:
  • 30 ml mleka
  • cukier puder - ilość zależy od tego jak gęsty chcemy lukier ja dawałam na oko i ciężko mi podać dokładną ilość

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Do garnuszka dajemy mleko i masło. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Odstawiamy do przestudzenia (całość musi być letnia).

Obie mąki przesiewamy do dużej miski (to co zostanie na sitku dodajemy do miski z przesianą mąką). Dodajemy przesiany cukier puder oraz szczyptę soli. Na środku robimy dołek, w który wlewamy zaczyn (składniki zaczynu dokładnie ze sobą mieszamy) i odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie do miski dodajemy jajko i żółtko. Gdy zaczyn ruszy mieszamy zawartość miski. Następnie wlewamy mleko z masłem i zarabiamy ciasto (będzie ono miało luźną konsystencję).

Gotowe ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i szczelnie zakrywamy ją folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.

W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w średniej wielości kostkę. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Do gotującej wrzucamy pokrojone jabłka i gotujemy, aż jabłka staną się szkliste. Nie mogą się rozpaść. Najlepsze będą jabłka twarde. Jeśli będziemy używać jabłek miękkich zmniejszamy ilość wody i pilnujemy, bo nie zrobiło nam się puree. Gotowe jabłka odstawiamy do ostudzenia.

Borówki świeże opłukujemy pod bieżącą wodą i ostrożnie pozbawiamy z nadmiaru wody. Po sezonie można użyć mrożonych. Wówczas borówki od razu po wyjęciu z zamrażarki dajemy na ciasto.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch dajemy jabłka i borówki. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).

Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 55 minut.

Upieczone i ostudzone polewamy lukrem wykonanym z mleka oraz cukru pudru.
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Mąkę pszenną i orkiszową przesiewamy do dużej miski
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Do miski z mąkami dodajemy sól, cukier puder, zaczyn oraz jajka
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Zawartość miski mieszamy i dodajemy ostudzone mleko i masło
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Ze składników zarabiamy ciasto (będzie ono miało luźną konsystencję)
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Ciasto posypujemy niewielką ilością mąki
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Miskę szczelnie okrywamy folią spożywczą lub woreczkiem
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Do rondelka z gotującą się wodą wrzucamy jabłka
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Gotujemy aż jabłka będą szkliste
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Na ciasto dajemy ostudzone jabłka i borówki
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Wierzch posypujemy kruszonką
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 55 minut.
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Ostudzone polewamy lukrem
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Ciasto idealne do kawy lub herbaty