gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Ciasto dyniowe wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane ciasto polecam do popołudniowej kawki. Ma fajny smak i bardzo smakowało mojej rodzinie.

Ciasto dyniowe wg Gosi

Składniki:

Ciasto dyniowe wg Gosi

 

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki oliwy
  • 2 szklanki potartej dyni
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe wg Gosi

ETAP 1:

Ciasto dyniowe wg Gosi
Jajka miskujemy z cukrem na puszystą masę.

Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem na puszystą masę.

ETAP 2:

Ciasto dyniowe wg Gosi
Do ubitej masy jajecznej wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.

Następnie do masy jajecznej wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz powidła i wszystko razem dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita.

ETAP 3:

Ciasto dyniowe wg Gosi
Do masy wlewamy stopniowo olej i miksujemy.

Następnie miksując wlewamy stopniowo olej.

ETAP 4:

Ciasto dyniowe wg Gosi
Do ciasta dodajemy potartą dynie i miksujemy.

Na koniec do składników ciasta dodajemy miąższ dyni potarty na tarce o drobnych oczkach i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż składniki połączą się.

ETAP 5:

Ciasto dyniowe wg Gosi
Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy.

Gotowe ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (większej). Pieczemy ok. godziny w temp. 180-200 stopni.

Przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.

Tagi:

ciasto