Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i proste w przygotowaniu, a pyszne ciasto do popołudniowej kawy. Ciężko mu się oprzeć, jest puszyste i delikatne.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i czekoladą

Składniki:

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i czekoladą

Ciasto:

  • kubeczek (180 g.) jogurtu naturalnego
  • 2, 5 szklanki mąki przesianej przez sito
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego

Dodatki:

 

  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i czekoladą
1. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki ciasta, dokładnie wymieszać dużą łyżką.

2. Masę wylać do wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm. Na wierzchu wyłożyć pokrojone w cienkie plastry brzoskwinie. Piec przez ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

3. Czekoladę rozpuścić z masłem w rondelku ciągle mieszając na wolnym ogniu i polać nią ostudzone już ciasto. Smacznego!