Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Ciasto "jubilat" bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne ciasto dla wielbicieli słodkości, którzy nie lubią piec. Ładnie prezentuje się w przekroju i na pewno zachwyci gości swoim smakiem.

Ciasto "jubilat" bez pieczenia

Składniki:

Ciasto "jubilat" bez pieczenia

 

  • 3 paczki (po 175 g) krakersów solonych
  • Warstwa I:
  • 1 puszka masy kajmakowej kakaowej
  • Warstwa II:
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (około 120 g)
  • 2 budynie waniliowe (bez dodatku cukru)
  • 0,7 l mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • Warstwa III:
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Warstwa IV:
  • 330 g śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • Polewa:
  • duża tabliczka (200 g) czekolady deserowej do gotowania
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Ciasto "jubilat" bez pieczenia
1. Przygotować masę budyniową: 0,5 l mleka zagotować z cukrem i masłem. W pozostałym wymieszać dokładnie budynie, tak aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, powoli, ciągle mieszając trzepaczką dodawać rozpuszczony budyń. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty cały czas mieszając. Wystudzić masę. 

2. Przygotować warstwę III: Mascarpone zmiksować z cukrem, cukrem z wanilią i kandyzowaną pomarańczą.

3. Przygotować warstwę IV: Śmietanę lekko ubić. Dodać mietan-fix wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią i ubić już na sztywno.

4. Blaszkę o średnicy 24x36 cm wyłożyć krakersami. Posmarować masą kajmakową. Ułożyć kolejną warstwę krakersów, posmarować je dżemem porzeczkowym, a następnie masą budyniową. Przykryć krakersami, posmarować masą z mascarpone a następnie dżemem. Znów przykryć krakersami, na nich rozprowadzić bitą śmietanę. Zakryć krakersami.

5. Przygotować polewę: masło roztopić na bardzo wolnym ogniu. Wrzucić połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i mieszać aż powstanie klarowna polewa. Ciepłą polewę rozprowadzić po cieście. Ciasto włożyć na noc do lodówki.

Smacznego!