gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Ciasto krówkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto szybkie i łatwe w przygotowaniu, moje ulubione ciasto.

Ciasto krówkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto krówkowe

 

  • Biszkopt ciemny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżka kakao

 

  • Dodatki
  • krem karpatka
  • herbatniki
  • masa kajmakowa

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto krówkowe
Biszkopt - oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Ciasto wylać do blaszki - pieczemy 20 minut w temperaturze 180. Krem karpatka przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przełożenie ciasta : Upieczony biszkopt - rozsmarowujemy krem karpatka - rozkładamy herbatniki - na herbatniki rozsmarowujemy masę kajmakowa - ponownie rozkładamy herbatniki Na wierzch ciasta rozsmarowujemy ubitą na sztywno kremówkę z dodatkiem żelatyny (rozpuszczonej w odrobinie wody) Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.
Ciasto krówkowe
Pieczemy cienki ciemny biszkopt studzimy
Ciasto krówkowe
Na biszkopcie rozsmarowujemy krem karpatka
Ciasto krówkowe
Na rozsmarowanym kremie układamy herbatniki
Ciasto krówkowe
Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową