ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, aromatyczne, nie za słodkie ciasto kruche z rabarbarem, budyniem, kakaową kruszonką, w trakcie jedzenia chce się więcej zjeść.

Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką

 

  • ciasto kruche: mąka pszenna 550 2,5 szklanki,
  • miękka margaryna 150 gram,
  • cukier puder 3/4 szklanki,
  • jajka 2 sztuki "M",
  • proszek do pieczenia 1 szczypta,
  • rabarbar 3 sztuki duże, grube

 

  • masa budyniowa: mleko 1 litr,
  • cukier 2 łyżki,
  • masło 1 łyżka,
  • budyń waniliowy bez cukru 3 opakowania,
  • woda zimna 200 ml

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką

ETAP 1:

Ciasto kruche z rabarbarem,budyniem,kruszonką
Budń można dodać smak jaki się lubi ale bez cukru.

Mleko zagotować z cukrem, masłem, wlać budynie wymieszane w zimnej wodzie, mieszać energicznie łyżką do zagęszczenia budyniu, odstawić garnek na blat kuchenny.

ETAP 2:

Ciasto kruche z rabarbarem,budyniem,kruszonką
Szczypta proszku do ciasta aby nie było za twarde.

Wszystkie składniki w misce ręką wyrobić na gładkie ciasto, jeśli jest zbyt luźne to podsypać ciut mąki, nie trzeba ciasta schładzać w lodówce.

ETAP 3:

Ciasto kruche z rabarbarem,budyniem,kruszonką
Ciasta nie potrzebuje schładzania w lodówce.

Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, do formy włożyć kulę ciasta i dłonią palcami rozsmarować na dnie formy, ponakłuwać ostrym nożem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C, grzanie góra/dół i podpiec ciasto 15 minut.

ETAP 4:

Ciasto kruche z rabarbarem,budyniem,kruszonką

Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, na cieście rozsypać obrany, pokrojona na kawałeczki rabarbar.

ETAP 5:

Ciasto kruche z rabarbarem,budyniem,kruszonką

Na rabarbar wyłożyć ciepły ale nie gorący budyń, łyżką wygładzić wierzch.

ETAP 6:

Ciasto kruche z rabarbarem,budyniem,kruszonką

Z podanych składników palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest mało zwarta to dosypać ciut mąki, jeśli jest za sucha to dodać ciut miękkiej margaryny, kruszonkę posypać na budyń.

ETAP 7:

Ciasto kruche z rabarbarem,budyniem,kruszonką

Piec dalej w 180C, grzanie góra/dół 35 minut, następnie na termoobiegu w 150C z 10 minut, zostawić po upieczeniu na 30 minut w piekarniku, następnie formę wyjąć i dobrze ciasto wystudzić aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem.