Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ciasto kruche ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo kruche ciasto i bardzo smaczne. Zrobiłam je z owocami sezonowymi, czyli ze śliwkami, ale dodatki w postaci owoców mogą być różne.

Ciasto kruche ze śliwkami

Składniki:

Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piana:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej

Owoce:

Posypka:

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche ze śliwkami

1.

Ciasto kruche ze śliwkami
Włożenie do miski wszystkich składników na kruche ciasto

Do miski włożyć wszystkie składniki na kruche ciasto.

2.

Ciasto kruche ze śliwkami
Dokładne wyrobienie ciasta rękami na jednolitą masę

Dobrze wyrobić rękami. Zawinąć w folię silikonową i schłodzić w lodówce.

3.

Ciasto kruche ze śliwkami
Wyłożenie ciasta na przygotowaną blaszkę

Przygotować małą blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Potem rozłożyć 2/3 schłodzonego ciasta.

4.

Ciasto kruche ze śliwkami
Ubicie piany na sztywno ze szczyptą soli i galaretką

Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli, dodać galaretkę wiśniową. Następnie wymieszać ze śliwkami pokrojonymi na ćwiartki.

5.

Ciasto kruche ze śliwkami
Wyłożenie piany na spód ciasta i poskubanie reszty ciasta

Pianę ze śliwkami położyć na spód ciasta. Na pianę poskubać resztę ciasta.

6.

Ciasto kruche ze śliwkami

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 45 minut.

7.

Ciasto kruche ze śliwkami

Upieczone ciasto wystudzić w piekarniku.

8.

Ciasto kruche ze śliwkami

Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

9.

Ciasto kruche ze śliwkami

Smacznego !