Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Ciasto makowe w kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chociaż przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne, efekt wart jest poświęcenia! Kruche ciasto i masa makowa to idealne połączenie na świąteczną słodkość!

Ciasto makowe w kruchym cieście

Składniki:

Ciasto makowe w kruchym cieście

Ciasto

Lukier

  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe w kruchym cieście
1. Mąkę posiekać z masłem. Dodać resztę składników ciasta, zagnieść. Owinąć w folię, chłodzić godzinę. Wyjąć, podzielić na pół. Kwadratową formę o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić połową ciasta. Piec 15 minut w 180°C.

2. Mak zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię. Ostudzić, osączyć, dwukrotnie zemleć. Żółtka zmiksować na puch z cukrem. Miksując, dokładać po łyżce mak. Dodać masło, mąkę i kakao. Białka ubić, wymieszać z masą makową. Dodać bakalie.

3. Na ciasto w formie wyłożyć masę makową, a na nią resztę rozwałkowanego ciasta. Piec godzinę w 180°C. Ostudzić. Polać lukrem z cukru pudru, 3 łyżek gorącej wody i soku cytrynowego. Udekorować dowolnie, np. makiem, rodzynkami, żurawiną, skórką z cytryny.