czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto maxi king bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z mlecznym kremem i masą krówkową. Bardzo słodkie, ale też i bardzo smaczne.

Ciasto maxi king bez pieczenia

Składniki:

Ciasto maxi king bez pieczenia

 

  • 3/4 szklanki mleka,
  • 350g masła,
  • 300g mleka w proszku,
  • 2 czubate łyżki cukru waniliowego,
  • 400g herbatników,
  • puszka masy krówkowej (400g),
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 150g orzeszków ziemnych w miodzie.

Sposób przygotowania:

Ciasto maxi king bez pieczenia
Zwykłe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć, dodawać na przemian zwykłe mleko i mleko w proszku. Na dnie blaszki o wym. 24x27cm rozłożyć warstwę ciastek, rozsmarować połowę masy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Schłodzić.

Rozsmarować masę krówkową (można ją lekko podgrzać, by łatwiej dało się ją rozprowadzić). Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Czekolady połamać na kawałki, połączyć z mlekiem i stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzeszkami.

Odstawić ciasto na całą noc, by ciastka zmiękły.