Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1002]

Ciasto migdałowe z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis ten jest prosty, szybki i już wielokrotnie sprawdzony, więc bez obaw - upieczenie tego ciasta nie grozi zakalcem!

Ciasto migdałowe z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto migdałowe z truskawkami

Tortownica o średnicy 22-23 cm:

Dodatkowo:

  • 300-350g truskawek + 1 łyżka kaszy manny
  • płatki migdałowe do posypania wierzchu

Opcjonalnie:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe z truskawkami

Truskawki:

Ciasto migdałowe z truskawkami
Truskawki po umyciu powinny być odsączone.

Oczyszczone truskawki przekroić na pół. Bardzo duże można na ćwiartki.

Masa:

Ciasto migdałowe z truskawkami
Masa będzie dość gęsta i mocno się klejąca.

Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajka, dodać mleko, mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia oraz aromat. Wszystko razem dokładnie wymieszać - najlepiej mikserem.

Ciasto:

Ciasto migdałowe z truskawkami
Truskawki należy układać jedna przy drugiej.

Ciasto przełożyć do tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch wyrównać, delikatnie oprószyć kaszą manną i obłożyć truskawkami (rozcięciem w górę).
Całość posypać płatkami migdałowymi.

Pieczenie:

Ciasto migdałowe z truskawkami
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto piec (w rozgrzanym piekarniku) około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.