Ciasto miodowe przekładane dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miód rozpuścić na małym ogniu z cukrem, ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do pierników. Dodać jajka, masło, wszystko poł

Ciasto miodowe przekładane dżemem

Składniki:

Ciasto miodowe przekładane dżemem

 

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka miodu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • 4 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki sody spożywczej,
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników.
  • Pozostałe składniki:
  • dżem lub powidła o dowolnym smaku,
  • płatki migdałowe.

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe przekładane dżemem
Miód rozpuścić na małym ogniu z cukrem, ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do pierników. Dodać jajka, masło, wszystko połączyć, zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na dwie równe części.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta na wielkość blaszki, przenieść ciasto do formy.

Wierzch ciasta posmarować dżemem lub powidłami. Przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta.

Ciasto posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi, upiec w nagrzanym piekarniku.