Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Ciasto "Pijana śliwka"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie kremu czekoladowego z suszonymi śliwkami i ciastem czekoladowym to doskonałe ciasto na letnie popołudnie.

Ciasto "Pijana śliwka"

Składniki:

Ciasto "Pijana śliwka"

na ciasto czekoladowe

na krem czekoladowy

  • 350 g kremu czekoladowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masła
  • 200 ml wody
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • 50 g suszonych śliwek

nasączenie

  • 100 ml wody
  • 50 ml likieru wiśniowego

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto "Pijana śliwka"
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Masło i kakao rozpuszczamy. Studzimy. Wystudzone masło dodajemy do ubitych jajek. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

Miksujemy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto dzielimy na dwie połowy. 

Krem czekoladowy: Suszone śliwki zalewamy wrzącą wodą i likierem wiśniowym. Moczymy 15 minut.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy serek mascarpone i krem czekoladowy. Suszone śliwki odsączamy. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy do kremu. Mieszamy.

Nasączenie: Wodę i likier wiśniowy mieszamy.

Oba blaty ciasta nasączamy. Ciasto przekładamy 2/3 kremu czekoladowego. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy kakałem. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.

Możemy udekorować śliwkami w czekoladzie.

Tagi:

śliwki ciasto