gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 739]

Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą. Pyszne śmietankowe z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą.

Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą

Składniki:

Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą

Biszkopt

Masa

  • 660 ml śmietanki 30%,
  • 2 szklanki + garść wiórek kokosowych,
  • 3 białe czekolady (pół do posypania),
  • 1 serek mascarpone,
  • 2 łyżki żelatyny.

Dodatkowo

  • 1 szklanka herbaty.

Sposób przygotowania:

Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą
Biszkopt;

Białka rozdzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy.

Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach.

Na koniec dodajemy mąki i mieszamy łyżką.

Wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Wystudzony kroimy na 2 blaty.

Masa;

160 ml śmietanki podgrzewamy z czekoladą i szklanką wiórek kokosowych.

Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.

Studzimy.

Resztę śmietany ubijamy, na koniec dodajemy serek mascarpone, śmietankę z czekoladą i resztę wiórek.

Mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.

Łączymy z masą.

Biszkopt nasączamy herbatą.

Wykładamy 3/4 masy.

Przykrywamy biszkoptem, następnie smarujemy pozostałością masy, posypujemy wiórkami i startą białą czekoladą.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego ;)