czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 984]

Ciasto rybie łuski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, nietypowe ciasto. Bardzo ładnie się prezentuje i wybornie smakuje. Idealne na Święta i inne wyjątkowe uroczystości.

Ciasto rybie łuski

Składniki:

Ciasto rybie łuski

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 75 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Krem:

Poncz:

  • 50 ml wody,
  • 2 łyżki rumu,
  • 50g cukru.

Rybie łuski:

  • 250 g mleka w proszku,
  • 150 g masła lub margaryny,
  • 1 i 1/2 łyżki kakao,
  • płaska łyżka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Ciasto rybie łuski
1. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukry. Ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie miksując. Do osobnej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy o wym. 25x37cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić.

2. W 200 ml mleka rozmieszać mąki oraz żółtka tak, aby powstała gładka masa. Resztę mleka zagotować z cukrem i nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa uzyska konsystencję budyniu. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło pokroić na kawałki i utrzeć do białości. Następnie, stale miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Po każdorazowym dodaniu masy dokładnie utrzeć, by krem się nie zważył.

3. Wodę z cukrem zagotować, po czym ostudzić. Do zimnej wody dodać rum, wymieszać. Ponczem nasączyć biszkopt. Rozsmarować cały krem.

4. Mleko zagnieść z cukrem pudrem oraz masłem pokrojonym na kawałki. Podzielić na 3 części. Do 1 części dodać łyżkę kakao, do drugiej dać 1/2 łyżki kakao, zaś trzecią pozostawić białą. Formować kuleczki, które następnie należy spłaszczać tak, by powstały okrągłe placuszki. Układać na kremie, kolorami na przemian, na kształt rybich łusek.

Tagi:

ciasto krem masa