Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto doskonale będzie smakować w niedzielne popołudnie czy podane na deser. Ma wilgotną konsystencję i ciekawy smak dzięki dodatkowi masy z suszonych śliwek oraz kawałków gruszek.

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

Składniki:

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

 

  • 15 dag śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki rumu
  • pół szklanki letniej wody
  • 15 dag masła
  • cukier wanilinowy
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 twarde gruszki
  • lukier
  • wiórki ze skórki cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowo-gruszkowe
1. Śliwki opłukać, pokroić, skropić rumem, zalać wodą, odstawić by napęczniały. Całość zblendować.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym dodając żółtka. Miksować dalej dodając zmiksowane śliwki, przesianą mąkę i sodę rozpuszczoną w łyżce wody.

3. Białka ubić na sztywno, dodać 1/3 do masy, delikatnie wymieszać. Potem dodać drobno pokrojone gruszki oraz resztę piany, delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. godzinę w 180 st. C. Wystudzić, polukrować, posypać skórką cytrynową.