WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Ciasto śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie ciasto śmietankowe z mikrofali, które przygotowuje się i piecze łącznie przez kilkanaście minut. Dobre na nagły spadek cukru lub dla zabieganych.

Ciasto śmietankowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto śmietankowe

 

  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 3 pełne łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 5 łyżek mleka
  • kilka kropel aromatu śmietankowego do ciast
  • cukier puder do oprószenia
  • margaryna do wysmarowania formy
  • mąka do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowe

ETAP 1:

Wszystkie składniki sypkie czyli mąkę, cukier puder, mleko w proszku i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i wymieszać . Jajka wbić do drugiej miski i rozkłócić widelcem. Do jajek dolać olej i mleko i dokładnie wymieszać trzepaczką.

Jajka z dodatkami przelać do składników sypkich, dodać aromat śmietankowy i wymieszać dokładnie łyżką. Salaterkę szklaną lub inną nadającą się do użytku w mikrofali wysmarować masłem, wysypać mąką i przelać ciasto.

Wstawić do mikrofalówki na moc 700W i piec ok. 3 minuty do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i przestudzić kilka minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto śmietankowe
Kawałek ciasta śmietankowego z mikrofali na talerzyku
Ciasto śmietankowe
Ciasto śmietankowe po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem