gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasto na zimno z herbatnikami przełożone dżemem truskawkowym i masą śmietankową. Polecam smacznie ;)

Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka

Składniki:

Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka

 

  • 3 paczki herbatników (220g paczka),
  • 2 słoiczki dżemu truskawkowego ( 280g słoik),
  • 750 ml śmietany 30%( po 250 ml na warstwę),
  • 3 łyżki cukru pudru ( po łyżce na warstwę),
  • 3 łyżki żelatyny ( po łyżce na warstwę),
  • suszone truskawki do dekaracji,
  • ziarna sezamu do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka
Na spód dużej blaszki wykładamy herbatniki.

Dżem przekładamy do miseczki i dzielimy na 3 równe części.

Jedną częścią smarujemy herbatniki dżemem i znów układamy herbatniki.

250 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i chwilkę jeszcze ubijamy.

1 łyżkę żelatyny rozpuszczany w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą.

Masę wlewamy na herbatniki.

Następnie znów układamy herbatniki, smarujemy dżemem i układamy ciastka.

Powtarzamy czynność z masą.

Wlewamy przygotowaną masę na ciastka, dżem i znów herbatniki.

Na koniec powtarzamy czynnośc z masą śmietankową i wlewamy na wierzch ciasta.

Dekorujemy suszonymi truskawkami i ziarnaki sezamu.

Chłodzimy w lodówce.

Smacznego ;)