gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto śmietanowo kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

ciasto smakuje jak sernik kokosowy

Ciasto śmietanowo kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto śmietanowo kokosowe

 

  • CIASTO:
  • 320 gram mąki
  • 120 gram cukru
  • 250 gram margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • MASA:
  • 990 gram kwaśnej śmietany 18%
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 gram wiórków kokosowych
  • 240 gram cukru
  • 4 białka
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietanowo kokosowe
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i żółtka. Ze składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do lodówki a drugą częścią ciasta wylepiamy wysmarowaną margaryną blachę, pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 stopni. MASA: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy łyżkę cukru i ponownie chwilę ubijamy. Do piany dodajemy śmietany, wiórki kokosowe, cukier, budynie waniliowe i całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na podpieczone ciasto. Odłożoną część ciasta wyjmujemy z lodówki i urywając (skubiąc ciasto) małe kawałki układamy na wierzchu masy śmietanowo kokosowej. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Ciasto śmietanowo kokosowe
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i żółtka. Ze składników zagniatamy ciasto.
Ciasto śmietanowo kokosowe
Do piany dodajemy śmietany, wiórki kokosowe, cukier, budynie waniliowe i całość dokładnie mieszamy.
Ciasto śmietanowo kokosowe
Masę kokosowo śmietanową wykładamy na podpieczone ciasto
Ciasto śmietanowo kokosowe
Drugą część ciasta rwiemy na kawałki i układamyna wierzchu masy.

Tagi:

ciasto