czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 984]

Ciasto snickers z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, szczególnie dobrze smakuje zimą oraz podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Ciasto snickers z kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto snickers z kremem budyniowym

Kruche ciasto:

Masa orzechowa:

Krem budyniowy:

Sposób przygotowania:

Ciasto snickers z kremem budyniowym
1. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, śmietanę, miód, jajka oraz żółtka i posiekane masło. Całość posiekać nożem. Sodę rozpuścić w occie i od razu dodać do reszty składników. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie części rozłożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

2. Orzechy posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem. Dodać orzechy, wymieszać. Smażyć chwilę na wolnym ogniu. Trzecią część ciasta wyłożyć na blaszce, nakłuć widelcem i rozłożyć równomiernie masę orzechową. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

3. Szklankę mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozrobić budyń oraz obydwie mąki. Wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.

4. Na blasze wyłożyć jeden blat ciasta, rozsmarować krem budyniowy i przykryć drugim blatem ciasta. Następnie rozsmarować puszkę masy kajmakowej. Przykryć ostatnim blatem ciasta tak, aby masa orzechowa była na górze.

Odstawić najlepiej na całą noc, by ciasto zmiękło.