Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto tiramisu amaretto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jestem miłośniczką ciast, która w swoim składzie zawierają alkohol. Niestety nie należą one do najtańszych, więc pozwalam sobie na nie tylko od święta.

Ciasto tiramisu amaretto

Składniki:

Ciasto tiramisu amaretto

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • ciemne kakao (dałam na wyczucie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietanową:

  • 750 g mascarpone
  • 400 g śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku

Pozostałe składniki:

  • likier Amaretto
  • kakao
  • pół opakowanie podłużnych biszkoptów
  • zaparzona mocna kawa do naponczowania podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto tiramisu amaretto

Przygotowanie ciasta:

Oddzielić białka od żółtek. Ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypujemy delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wylewamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 34 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

Masa śmietanowa:

Śmietanę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone. Dodajemy według uznania likier amaretto.

Poncz:

Zaparzoną mocną kawę mieszamy z likierem amaretto.

Przełożenie:

Biszkopt - pół masy śmietanowej - podłużne biszkopty namoczone w kawie z amaretto - masa śmietanowa - posypać kakao.