akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto waniliowe z suszonymi żurawinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Błyskawiczne, proste ciasto z dużą ilością suszonych żurawin. Aromatyczne, lekkie i puszyste. Intensywnie waniliowe, pięknie pachnie podczas pieczenia. Przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność! Polecam ;)

Ciasto waniliowe z suszonymi żurawinami

Składniki:

Ciasto waniliowe z suszonymi żurawinami

Ciasto

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto waniliowe z suszonymi żurawinami

Ciasto

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na puszystą, jasną masę. Dodaj mleko, cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz mąkę, dobrze wymieszać. Suszoną żurawinę obsypać dwoma łyżkami mąki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie razem z żurawiną delikatnie wmieszać do ciasta.

Pieczenie i studzenie

Gotową masę przelać do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 180 st. C około 40-45 minut do ze złocenia ( polecam zrobić test "suchego patyczka"- jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone) Po tym czasie wyjąć i przestudzić na kratce. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
(inspiracja/źródło: MniamMniam)