szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 215]

Ciasto z budyniem i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto proste do wykonania, które zawsze się udaje. Pyszne, wilgotne w środku, zadowoli nawet największych łasuchów.

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Składniki:

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Na ciasto

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 szkl. mąki
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na budyń

  • 4 szkl. mleka
  • 3 opakowania budyniu bez cukru
  • 3/4 szk. cukru

Pozostałe

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i rabarbarem
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki, które potem zasypujemy cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy cukier, żółtka, całe jajko, miękkie masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto.

Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika, aby się schłodziła.

Drugą częścią ciasta wykładamy dno i boki formy. Następnie odsączamy rabarbar i wykładamy na ciasto. Budynie rozrabiamy w szklance mleka. Do pozostałych 3 szklanek mleka wsypujemy cukier i gotujemy. Dodajemy rozrobiony budyń i mieszamy, aż zgęstnieje. Jeszcze gorący wylewamy na warstwę rabarbaru.

Pozostałe ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce na wierzch ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut.

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.