Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto z galaretką i delicjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto było robione na szybko, nie miałam czasu, a potrzebowałam upiec coś lekkiego. Postawiłam na zwykłą śmietaną 18%, w połączeniu z delicjami i galaretką.

Ciasto z galaretką i delicjami

Składniki:

Ciasto z galaretką i delicjami

Składniki na biszkopt:

Składniki dodatkowe:

  • 1 opakowanie delicji (około 300 g)
  • 500 g śmietany 18%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 galaretki truskawkowe
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto z galaretką i delicjami

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Na formę o wymiarach 39x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka.

Pozostałe etapy:

Żelatyną namaczamy, po czym ją rozpuszczamy. Śmietanę ' ubijamy ' z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, wylewamy na biszkopt.

Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.

Na śmietanie układamy delicje, zalewamy tężejącą galaretką truskawkową.

Tagi:

ciasto deser