SUPERPRZEPIS

Ciasto ze śliwkami

  • 21
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (19)

Pyszne, delikatne i bardzo aromatyczne ciasto ze śliwkami. Idealne na imprezy, kiedy czas nas goni, bo je najlepiej upiec dzień wcześniej, by spokojnie ostygł. Będzie także doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasto ze śliwkami

 

  • 300 g mąki pszennej typ 405
  • 100 g mąki typ 00
  • 100 g mąki krupczatki
  • 320 g miękkiego masła lub margaryny
  • 110 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

  • Piana:
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 białek
  • 2 kisiele np. wiśniowe

 

  • Dodatkowo:
  • 500 g śliwek węgierek
  • odrobina mąki do oprószenia wierzchu ciasta przed nałożeniem śliwek
  • cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami
Śliwki, dokładnie myjemy, osuszamy, dzielimy na połówki.

Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz ekstraktem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do powstałej masy partiami dodajemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.

Z ciasta odrywamy 1/4 i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy palcami (można użyć małego wałka). Wierzch ciasta delikatnie oprószamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Następnie na cieście układamy śliwki. Na górę dajemy pianę.

Piana:

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Do ubitej piany dodajemy kisiel w proszku. Miksujemy do połączenia składników. Gotową pianę dajemy na śliwki i równomiernie ją rozprowadzamy.

Na górę za pomocą dużych oczek na tarce ścieramy schłodzone w zamrażarce ciasto.

Pieczemy w temp. 170 st przez godzinę. Na dwadzieścia minut przed końcem pieczenia jeśli wierzch za bardzo się przypieka nakrywamy ciasto folią aluminiową.

Ważne:

Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Najlepiej na całą noc. Próby wcześniejszego pokrojenia zniszczą pianę i ciasto będzie wyglądało mało apetycznie. Przed pokrojeniem można posypać cukrem pudrem.
Ciasto ze śliwkami
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę, cukry oraz ekstrakt
Ciasto ze śliwkami
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami i ekstraktem
Ciasto ze śliwkami
Do powstałej masy dodajemy po jednym żółtku
Ciasto ze śliwkami
Dodajemy partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia
Ciasto ze śliwkami
Miksujemy do połączenia składników
Ciasto ze śliwkami
Ciasto rozprowadzamy po dnie formy
Ciasto ze śliwkami
Wierzch posypujemy niewielką ilością mąki ziemniaczanej
Ciasto ze śliwkami
Na cieście układamy śliwki
Ciasto ze śliwkami
Białka ubijamy na sztywno z cukrem
Ciasto ze śliwkami
Dodajemy kisiel w proszku
Ciasto ze śliwkami
Miksujemy do połączenia składników
Ciasto ze śliwkami
Pianę dajemy na śliwki
Ciasto ze śliwkami
Równomiernie rozprowadzamy pianę na śliwkach
Ciasto ze śliwkami
Na pianę ścieramy schłodzone w zamrażarce ciasto
Ciasto ze śliwkami
Pieczemy w 170 st przez około godzinę
Ciasto ze śliwkami
Ciasto kroimy dopiero po jego całkowitym ostudzeniu
Ciasto ze śliwkami
Przed pokrojeniem można oprószyć cukrem pudrem
Ciasto ze śliwkami
To ciasto do doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty