czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 983]

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, delikatne ciasto z dodatkiem soczystych, jesiennych owoców i dużej ilości kruszonki... Idealne na jesienne popołudnie.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

 

Kruszonka:

  • 100g masła lub margaryny,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

ETAP 1:

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Przygotować ciasto wedlug opisu i wylać do formy.

Miękkie masło utrzeć do białości. Następnie dodać cukier w dwóch partiach i utrzeć na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując masę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy, po czym, stale ubijając, dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm.

ETAP 2:

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Śliwki umyć, usunąc pestki, ułożyć na cieście.

Śliwki umyć, usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając. Oprószyć cynamonem.

ETAP 3:

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ze składników zagnieśc kruszonkę, posypać ciasto.

Wszystko wsypać do miski, palcami razem zagniatać, aż utworzy się kruszonka. Posypać wierzch ciasta.

Piec około godziny w temp. 175-180st.