Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo pyszne i niezwykle proste ciasto/placek, które posmakuje dla każdego - be wyjątku. Polecam do wypróbowania!

Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką

 

  • (Forma o wymiarach około 12 x 16 cm)
  • 150g masła
  • 180g mąki pszennej
  • 70g cukru pudru (zmieliłam trzcinowy)

Dodatowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką

Śliwki:

Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką
Najlepiej użyć śliwek drowych i twardych.

Śliwki należy umyć i przekroić wzdłuż, a następnie powyjmować z nich pestki.

Ciasto:

Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką
Ciasto powinno być jak najmniej wyrabiane.

Masło, mąkę i cukier szybko wymieszać, a następnie powstałe ciasto podzielić na 2 części.

Jedną z części owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

Spód:

Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką
Należy pamiętać, aby piekarnik był uprzednio rozgrzany.

Blaszkę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć pierwszą częścią ciasta.

Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć piekarnika (rozgrzanego).

Piec 15 minut w 180 stopniach.

Całość:

Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką
Ciasto jest pyszne na ciepło, jak i na drugi dzień.

Podpieczony spód oprószyć kaszą manną i ułożyć na nim śliwki (skórką do góry).

Owoce posypać cukrem, a następnie startą częścią reszty ciasta, które wcześniej zostało schłodzone.

Całość piec kolejne 30 minut w 180 stopniach.
(Wierzch powinien być delikatnie rumiany.)

Tagi:

ciasto owoce