Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Cielęcina duszona w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, miękka cielęcinka z warzywami

Cielęcina duszona w warzywach

Składniki:

Cielęcina duszona w warzywach

 

  • 1/2 kg cielęcina bez kości z udźca,
  • 3 szt marchew,
  • 2 szt cebula,
  • 1/2 kg ziemniaki,
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 1,5 szkl wino białe wytrawne,
  • 4 łyżki oliwa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina duszona w warzywach
Mięso podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem obrumienić na rozgrzanej oliwie. Zrumienione mięso wyjąć a na tłuszcz wsypać pokrojone marchewki i cebulę, włożyć mięso, podlać winem , dodać koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, oprószyć solą i pieprzem. Dusić do miękkości.