Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1118]

Cieniutkie naleśniki pszenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Baza do dania na słodko lub na wytrawnie. Z cieniutkich naleśników można także wyczarować ślimaczki na przystawkę.

Cieniutkie naleśniki pszenne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cieniutkie naleśniki pszenne

Na 3 naleśniki:

Sposób przygotowania:

Cieniutkie naleśniki pszenne

ETAP 1:

Cieniutkie naleśniki pszenne
Składniki ciasta możemy zmiksować np. w blenderze kielichowym

Mleko przelewamy do miski lub kielicha blendera. Wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajko, dolewamy olej. Składniki miksujemy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut.

ETAP 2:

Cieniutkie naleśniki pszenne
Naleśniki smażymy na patelni z obu stron

Po 15 minutach ciasto przez chwilę ubijamy trzepaczką, a następnie smażymy naleśniki. Patelnię lekko smarujemy olejem, rozgrzewamy go, wylewamy cieniutką warstwę ciasta. Gdy brzegi zaczną brązowieć i lekko odstawać od patelni, przerzucamy naleśnik na drugą stronę i smażymy.
Naleśniki podajemy z farszem na słodko lub na wytrawnie. Możemy też zrobić z nich przystawkę - nakładamy na naleśnik ulubione dodatki, zwijamy ciasno, tniemy na ślimaczki.