Przyjaciółka

Przyjaciółka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Croque Madame (chrupiąca dama)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To popularne szybki danie pochodzi z Francji. W wersji oryginalnej jest przygotowywane na tostach, my zrobimy ja na chlebie.

Croque Madame (chrupiąca dama)

Składniki:

Croque Madame (chrupiąca dama)

 

  • 4 kromki chleba
  • 4 duże plasterki sera żółtego
  • 4 duże plasterki szynki wędzonej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Croque Madame (chrupiąca dama)
1. Na każdej z dwóch kromek pieczywa ułóż po 2 plasterki sera i szynki. Przykryj pozostałymi dwiema kromkami chleba. Każdą kanapkę posmaruj masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Obsmaż na patelni z obu stron na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie się roztopi i będzie ciągnący.

2. Na patelni, na odrobinie masła, usmaż jajka sadzone. Dopraw solą i pieprzem. Podsmażone kanapki przełóż na dwa ogrzane talerze. Na górze kanapek ułóż po jednym sadzonym jajku.

Tagi:

dania tosty