bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Cukinia marynowana w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Cukinia zamarynowana w ten sposób jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu lub kanapek. Ma fajny słodko-kwaśny smak.

Cukinia marynowana w occie

Składniki:

Cukinia marynowana w occie

 

 

  • Zalewa:

 

  • 4 szklanki wody

 

  • 1 szklanka octu

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • Dodatkowo na każdy słoik(0,75 l):

 

  • 1 baldachim kopru

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia marynowana w occie
Cukinie myjemy, nie obierając przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie plastry nożem lub szatkownicą.

Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy koper oraz przyprawy. Układamy dość ciasno pokrojoną cukinie.

Składniki zalewy łączymy ze sobą, zalewamy cukinię. Przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą i pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania.

Ilość cukinii zależy od tego ile chcemy zrobić słoików. 

Tagi:

cukinia