kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 147]

Cukinia na kanapkę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fajny delikatny smak. Tak przygotowana cukinia zastąpi nam wędlinę i masło na kanapce. Jest niesamowicie aromatyczna i smaczna.

Cukinia na kanapkę

Składniki:

Cukinia na kanapkę

 

Sposób przygotowania:

Cukinia na kanapkę

Przygotowanie cukini

Cukinia na kanapkę
Obrana i pokrojona cukinia do smażenia na kanapkę

Cukinię obieramy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.

Smażenie

Cukinia na kanapkę
Usmażoną cukinię osączmy z nadmiaru oleju

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cukinię z obu stron na złoty kolor. Obsypujemy solą ziołową. Przekładamy na ręcznik papierowy jeśli mamy zamiar ją zjeść bezpośrednio.

Do słoika

Cukinia na kanapkę
Tak przygotowaną cukinię możemy pasteryzować.

Upieczoną cukinię możemy układać do słoika, dodać pokrojony w plastry czosnek, ulubione zioła np. bazylię, zamknąć słoik i wstawić do lodówki.

Natomiast jeśli chcemy zrobić tę cukinię na zapas to należy zalać ją olejem i pasteryzować w słoikach.

Przed jedzeniem osączyć na papierowym ręczniku.