justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Cukinia w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Cukinia w cieście zadziwi specyficznym i łagodnym smakiem.

Cukinia w cieście

Składniki:

Cukinia w cieście

 

  • (4 porcje):
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego na maśle
  • 15 dag wędzonego sera
  • 8 niedużych cukinii
  • 2 żółtka
  • Papryka, pieprz i sól
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Cukinia w cieście
Nieobrane cukinie pokroić wzdłuż i dusić na półmiękko w małej ilości wody. Osączyć i posypać przyprawami. Między plastry cukinii włożyć plastry sera i wszystkie razem zawinąć w pojedynczą warstwę ciasta. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem i „zamknąć”, resztą żółtka posmarować z wierzchu. Nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec w rozgrzanym piekarniku na posmarowanej olejem blasze około pół godziny.