Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 851]

Cukinia zapiekana z żółtym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pieczona cukinia nadziana ryżem i boczkiem to pyszna propozycja na ciepłą przystawkę. Boczek nadaje szczególnego smaku.

Cukinia zapiekana z żółtym ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia zapiekana z żółtym ryżem

 

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z żółtym ryżem
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Cukinię pokroić na około 4cm kawałki, a następnie wydrążyć z nich środek. Ustawić w naczyniu żaroodpornym. Boczek pokroić na cienkie plasterki i włożyć środek cukinii. Ugotowany i przestudzony ryż wymieszać z jajkiem. Napełnić cukinię dobrze dociskając ryż. Paprykę pokroić na kawałki i wcisnąć w sam środek. Piec pod przykryciem przez około 30-40min. Smacznego!
Cukinia zapiekana z żółtym ryżem
Ryż ugotować z kurkumą według wskazówek na opakowaniu.
Cukinia zapiekana z żółtym ryżem
Cukinię pokroić na kawałki i wykroić środek.
Cukinia zapiekana z żółtym ryżem
Plasterkami boczku wyłożyć środki cukini.
Cukinia zapiekana z żółtym ryżem
Do przestudzonego ryżu wbić jajko i wymieszać.