SUPERPRZEPIS

Cukiniowa zupa krem z migdałami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Cukiniowa zupa krem z migdałami

Aksamitnie kremowa i delikatna zupa z cukinii, serka topionego i prażonych migdałów, w sam raz na pyszny pełnowartosciowy posiłek w ciągu dnia.

Składniki:

Cukiniowa zupa krem z migdałami

 

  • 1 młoda dość spora cukinia
  • 1 młoda marchewka
  • ½ pora
  • ½ cebuli
  • 3 młode ziemniaki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka oleju
  • Bulion warzywny lub rosół
  • 10 dag serka topionego śmietankowego
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • Płatki migdałowe
  • Natka pietruszki do posypania
  • Grzanki do podania

Sposób przygotowania:

Cukiniowa zupa krem z migdałami

ETAP 1:

Cukiniowa zupa krem z migdałami
wszytkie warzywa myję przesmażam na klarowanym maśle

Warzywa umyć z cukinii wydrążyć ziarna nasion, pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić klarowane masło z olejem, dodać warzywa,przesmażyć 4-minuty po tym czasie dodać cebulę, por oraz cukinię, przesmażyć kolejne 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu.

ETAP 2:

Cukiniowa zupa krem z migdałami
do warzyw wlewam białe wino czekam az odparuje

Następnie wlać białe wino wymieszać, poczekać do momentu, aż odparuje. Wtedy zalać bulionem lub rosołem-tyle aby warzywa były zakryte, gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

ETAP 3:

Cukiniowa zupa krem z migdałami
pod koniec dodaję serek topiony gotuję aż się rozpusci

Pod koniec wrzucić do zupy serek topiony gotować chwilę – do rozpuszczenia.

ETAP 4:

Cukiniowa zupa krem z migdałami
na sam koniec zupe miksuję podaję z migdałami

Zupę zmiksować blenderem na krem.
Płatki migdałowe, uprażyć na suchej patelni na złocisto. Posypać zupę na talerzach.Podawać.


Tagi:

zupa zupa krem