jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cukiniowe ciasto czekoladowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To typ ciasta, które zawsze wychodzi i pysznie smakuje. Jest mocno kakaowe i nie za słodkie. Dzięki dodanej cukinii jest wilgotne. Polecam jako sezonowy wypiek z wykorzystaniem warzywa:).

Cukiniowe ciasto czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowe ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI (forma 12x 36 cm)

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 170 gram margaryny,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 1,5-2 młodych cukinii (po starciu i odciśnięciu 3 szklanki)

WYKOŃCZENIE

  • 60 ml śmietanki 30%,
  • 100 gram mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Cukiniowe ciasto czekoladowe

ETAP 1

Cukiniowe  ciasto czekoladowe
na drobnych oczkach ścieramy cukinię.

Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Gotową odciskamy z wytworzonego soku.

ETAP 2

Cukiniowe  ciasto czekoladowe
sypkie składniki łączymy ze sobą.

W misce łączymy ze sobą sypkie składniki ciasta, czyli mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz kawę.

ETAP 3

Cukiniowe  ciasto czekoladowe
tłuszcz rozpuszczamy i studzimy

Margarynę rozpuszczamy i studzimy.

ETAP 4

Cukiniowe  ciasto czekoladowe
Cukinię łączymy z kakaowym ciastem

Jajka i cukier umieszczamy w oddzielnej misce. Ubijamy je na puszystą masę.

Do ubitej masy jajecznej dodajemy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy tłuszcz. Całość miksujemy.

Gotowe ciasto łączymy z cukinią.

ETAP 5

Cukiniowe  ciasto czekoladowe
cukiniowo- kakaowe ciasto wylewamy na przygotowaną formę

Tak przygotowane wylewamy na przygotowaną keksówkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 60 minut w 180°C.

Upieczone wyjmujemy i studzimy. Przestudzone dekorujemy.

WYKOŃCZENIE: Śmietankę podgrzewamy. Ciepłą zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej drobno pokrojoną czekoladę.

Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylewamy na ciasto. Gotowe.


Tagi:

ciasto