madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Curry z mleczkiem kokosowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Indyjska potrawa czyli sos warzywno mięsny o specyficznym smaku najczęściej podawany z ryżem ugotowanym w osolonej wodzie.

Curry z mleczkiem kokosowym

Składniki:

Curry z mleczkiem kokosowym

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 białe cebule
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 kostka rosołowa
  • przyprawa curry do smaku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Curry z mleczkiem kokosowym

Mięso

Curry z mleczkiem kokosowym
Pokrojone w paseczki mięso podsmażamy na tłuszczu

Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paseczki i podsmażamy na 1/4 kostki margaryny razem z dodatkiem przyprawy curry.

Gotowanie

Curry z mleczkiem kokosowym
Całość dusimy jeszcze chwilkę na małym ogniu

Cukinię i paprykę oraz obraną cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy na pozostałej margarynie. Po podsmażaniu podlewamy jedną szklanką wody i dodajemy kostkę rosołową. Całość dusimy na małym ogniu około 20 minut. Do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie rozpadające się. Po tym czasie dodajemy podsmażone mięso drobiowe i dusimy jeszcze chwilę. Na samym końcu wlewamy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku sola i mielonym czarnym pieprzem.