Zosiaczek

Zosiaczek

Kucharz
[Przepisów: 8]

Ćwikła na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

smaczny dodatek do mięs i wędlin

Ćwikła na zimę

Składniki:

Ćwikła na zimę

 

  • 4 kg buraków
  • 2 słoiczki chrzanu Polonaise /po 180g w słoiczku/
  • 3 łyżki soli
  • 8 łyżek cukru
  • 1 torebka kwasku cytrynowego/20g/
  • kminek mielony wg uznania

 

Sposób przygotowania:

Ćwikła na zimę
Buraki ugotować w łupinach,zetrzeć na tarce. Z utartych buraków odlać sok, który zbierze się na dnie /ok 3/4 szklanki/Sok wlać bo rondla ,dodać sól ,cukier,kwasek i chrzan.Zagotować i gorący dodać do buraczków ,dokładnie wymieszać i nałożyć do słoiczków. Na wierzch buraczków wlać po 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek,zakręcić. Pasteryzować ok 10 min.

Tagi:

buraki