Cynamonowy sernik

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Cynamonowy sernik

Odkryj recepturę na wyjątkowy sernik - jego smak docenią wszyscy, którzy uwielbiają wyrazisty aromat cynamonu. Pyszny!

Składniki:

Cynamonowy sernik

Spód

  • 8 dag mąki
  • łyżka cukru pudru l1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • żółtko
  • 4 dag margaryny

Masa

Sposób przygotowania:

Cynamonowy sernik
1. Tortownicę o średnicy 19 cm wysmarować margaryną. Do jej boków przykleić pasek papieru do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim dno formy.

2. Margarynę utrzeć z cukrem. Dalej ucierać dodając po jednym żółtku i porcjami mielony twaróg. Połączyć z mąką i ekstraktem. Delikatnie wymieszać z pianą z białek.

3. Do formy przełożyć 1/3 masy, posypać łyżeczką cynamonu, nałożyć połowę masy, posypać cynamonem, przykryć resztą masy. Wierzch oprószyć cynamonem, zamieszać delikatnie wykałaczką. Piec godzinę w 150°C. Wystudzić w piekarniku.