Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1050]

Cytrynowa babka Gogo

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo łatwa i smaczna receptura. Zmodyfikowałam oryginalny przepis i dodałam lekko gorzką polewę oraz nutę cytryny. Babka zachwyca swą lekkością i waniliowym smakiem. Przypomina słodki biszkopt.

Cytrynowa babka Gogo

Składniki:

Cytrynowa babka Gogo

 

  • 6 jajek
  • cukru tyle, ile zaważy 6 jajek
  • mąki pszennej tyle, ile zaważą 4 jajka
  • masła tyle, ile ważą 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka Gogo
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania należy partiami dodać cukier. Nadal miksując - powoli wmieszać żółtka i sok z cytryny, a następnie mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.

Na końcu masę połączyć z roztopionym i przestudzonym masłem.

Ciasto przełożyć do formy (tu użyłam keksówki o wymiarach 12 x 30 cm) uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Babkę piec (do tzw. "suchego patyczka") w rozgrzanym piekarniku - przez 45-60 min w temperaturze 180 stopni.

Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z mlekiem i udekorować nią ostudzoną babkę.