aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Czekoladowe ciasto z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo czekoladowe ciasto, miękkie, bardzo wilgotne. Ciasto, które z każdym dniem smakuje lepiej. W dodatku jest zdrowe i wegańskie. Głównym składnikiem jest cukinia, nie sposób jednak jej wyczuć. :)

Czekoladowe ciasto z cukinią

Składniki:

Czekoladowe ciasto z cukinią

 

  • 100 g utwardzonego oleju kokosowego (lub miękkiego masła)
  • pół szklanki płynnego oleju
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki namoczonego siemienia lnianego
  • pół szklanki jogurtu sojowego (ew. naturalnego)
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki startej na dużych oczkach cukini
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z cukinią
Olej roślinny zmiksować razem z kokosowym. Wsypać proszek do pieczenia, sodę, wanilię, sól i cukier. Wymieszać. Następnie dodać siemię lniane namoczone we wrzącej wodzie.

Cały czas miksując dodawać na przemian po łyżce mąki i jogurtu.

Na końcu dodać kawę, zmiksować razem ostatni raz. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta i wszystko razem ręcznie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.

Ciasto wyłożyć na tortownicę (24cm), piec 90 minut (do suchego patyczka).

Ciasto można polać z polewą czekoladową (gorzka czekolada + olej kokosowy, rozpuszczone w kąpieli wodnej).